Vizyonların Mücadele Dünyasında Çin'in 2050 Planları

Vizyonların Mücadele Dünyasında Çin'in 2050 Planları

Günümüzde her ülkenin kendisine ait bir ilerleme ve gelişim vizyonu hatta her ülkenin kendi içerisinde farklı grupların farklı vizyonları olduğu bilinen bir gerçektir. En çok bilinen ve artık dilden dile dolaşan komşumuz Rusya'nın "Sıcak Denizlere İnme Politikası", Çin'in "İpek Yolu" vizyonu, İngiltere'nin "Dünyaya Yayılma" vizyonu, ABD'nin "Enerji Kaynaklarını Elde Etme ve Yönetme" vizyonu, Almanya'nın "Yaşam Alanı- Lebens Raeum"  vizyonu bunlardan sadece birkaçıdır.

Bu alanda birçok çalışma yapılmasının yanı sıra güncel olarak yapılmış ve genel hatlarıyla bu durumu gözler önüne seren bir çalışmayı sizlerle paylaşmayı uygun görüyoruz. Reconnecting Asia: (https://reconnectingasia.csis.org/analysis/competing-visions/)  isimli bir sitenin yapmış olduğu çalışmanın da burada zikredilmesi yerinde olacaktır.

Şu anda İpek Yolu üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırmış olan Çin'in idaresinde bulunan yönetimin unsurlarının bir araya geldiği bir toplantı 18 Ekim 2017 Çarşamba günü Çin'in başşehri Pekin'de düzenlendi. Bu toplantıda Çin'in geleceğine dair görüşleri paylaşan yöneticilerin başında gelen Çin devlet başkanı Xi Jinping 7 maddeden oluşan vizyonunu katılımcılarla ve izleyicilerle paylaştı. Bun göre bu maddelerin şu şekilde sıralandığını görmekteyiz. 

1. Çin'in Siyasal Felsefesine Yeni Bir İsim Verilmesi 
Xi said China has formed “Çinin kendi yapısına uygun sosyalizmle yeni bir dönem"e vurgu yapan Xi "ülkemizin kalkınmasında gelecek yıllardaki temel dayanağımız bu olacaktır" dedi.

2. 2050 Yılında Küresel Etkiye Sahip Lider Ülke Olma
Xi  aynı zamanda gelecek 30 yılın ve daha sonraki dönemin hedeflenen planlarını masaya yatırdı. Bu planın ilk aşaması 2020 ve 2035 yılları arasında tamamlanması gerektiğini vurgulayarak Çin'in 2035 itibariyle geniş bir tabana yayılmış orta düzey gelir sahipliği ve refah düzeyi boşluğu alanlarında üst düzeyde yenilikçi millet olmasının hedeflendiğini belirtti.  Aynı zamanda Çin'in yumuşak gücünün daha fazla ön plana çıkarılacağını da ifade ederek 2035 ve 2050 yılları arasında Çin'in uluslararası arenada öncü etkiye sahip bir devlet olacağını belirtti.
3. Hukuka Başlılık ve Yolsuzlukla Mücadelede Devamlılığın Sağlanması 
Çin bu başlık altında geniş kapsamlı bir  kanunla kapsamlı bir yönetime liderlik eden bir grup oluşturulmasını ele alan Xi, bu konsepte konuşması esnasında vurgu yaparak partinin ve hükümetin kanunlar ve kamu yararını gözeterek devleti idare etmesinin gerekliliğini vurguladı. Bunun yanında hiç kimsenin kendisini kanunların üzerinde göremeyeceğini de vurgulayan Xi Çin'in, Batı tarzı demokrasiyi kopyalama girişiminde bulunmaya karşı ise dikkatli olmasının gerekliliğini vurguladı. 
4. Ulusal Egemenliğin Korunması
Çin'in Çin'in egemenliğini ve çıkarlarını kararlı bir şekilde koruyacağı için Çin'in ulusal güvenlikle başa çıkma kabiliyeti artırılması gerektini vurgulayan Xi, Çin'in ulusal savunma ve askeri reformda "tarihi bir atılım" yaptığını belirtti. Donanma, ülkenin denizcilik ilgisini korudu ve ordusu silahlarının kapasitesinin ise hızla yükseltildiğini belirtti.
Önümüzdeki yıllarda Çin'in, sivil ve askeri sektör arasındaki entegrasyona devam edeceğini belirten Xi, Halk Kurtuluş Ordusunun 2050 yılına kadar "dünya çapında" bir güç olması gerektiğini belirtti. Bunun yanında Xi, Çin'in din veya aşırılık düşüncesinin kisvesi altındaki ayrılıkçılığa da karşı olduğunu belirtti.

5. Merkezi Hükümetin Yetkisini Hong Kong ve Makao'nun Üzerinde Olması ve Tayvan'ın Bağımsızlığına Karşı Duruş
Xi, "bir ülke, iki sistem" ilkesinin Hong Kong'da değiştirilmeyeceğini ve bozulmayacağını söyledi. Makao'yu da içeren iki Özel İdari Bölgedeki merkezi hükümetin yetkisinin tartışılmasının uygun olmadığını belirtti.

6. Yabancı Firmalar İçin Uygun Çalışma Alanı Oluşturulması
Yabancı ülkelerin diplomatlarının ve iş çevrelerinin hükümetin yurtdışı yatırımını engellediği ile ilgili endişeleri hakkında ise Xi, Çin'in tüm işletmelerde eşit muamele göreceğini belirtti. "Açılan Çin kapanmayacak, ancak genişleyecek ve daha da genişleyecek" dedi.
Xi aynı zamnada, Çin'in GSYİH'sı, beş yıl önce 54 trilyon yuan'dan (8,2 trilyon ABD doları) 80 trilyon yuan'a çıktığını ve hükümet, daha kaliteli ve sürdürülebilir bir büyüme hedeflediğini belirtti.
7. Kamunun Çıkarlarının Korunması
Xi, yoksullukla mücadele, Çin'in ılımlı müreffeh bir toplum haline gelmesinde çok önemli olduğunu söyledi. Yoksulluk sınırı altındaki tüm eyaletlerin 2020 yılına kadar bu eşiğin üstünde tırmanması gerektiğini belirtti.
Üniversite mezunları ve göçmen işçiler için daha fazla iş yaratma sözü de veren Xi, artan emlak fiyatlarına ilişkin endişeleri dile getirerek konutların spekülasyon için değil, yaşamak  için olduğunu söyledi.

Yazıda Faydalanılan Kaynak: http://www.scmp.com/news/china/policies-politics/article/2115858/key-points-xis-speech-chinas-communist-party-congress 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Avrupa Medeniyetinin Mimarı Hanedanlar

Şehir Meydanları 1: İsfahan Nakş-ı Cihan Meydanı

Çin Medeniyetini Kuranlar