2000 YIL ÖNCESİNDEN MUHTEŞEM BİR ŞEHİR PLANLAMASI



Cezayir’in Batna kasabasının 35 km doğusunda kalan Timgad, bundan 2000 yıl önce kurulmuş ve kusursuz  şehir planlaması ile Unesco Kültür Mirası listesine girmiş bir Roma dönemi antik şehri. Milattan sonra 100 yılında Roma İmparatorluğu tarafından Berberilere karşı bir kale olması amacıyla kurulmuş   ve şehre Roma ordusunun gönüllü askerleri yerleştirilmiş.

İlk başta kenar uzunluklarının her biri 355 metre olan kusursuz bir kare şeklinde inşa edilmiş şehre, aşırı hızlı gelişmesi sebebiyle 300 yıl sonra bir çeyreklik ek bir alan ilave edilmiş. Toplam 15000 kişinin yaşadığı tahmin edilen Timgad,  2. ve 3. yüzyılda çok huzurlu zamanlar geçirmiş ve 3.yüzyılın başlarıyla birlikte Hristiyanlık faaliyetlerinin merkez noktalarından olmuş. İlerleyen yıllarda ise isyanlar ve  onları takip Berberi yağmaları sebebiyle şehir çöküşe geçmiştir.

Sırasıyla 6. yüzyılda Bizans ve 7. yüzyılda Arab imparatorlukları kontrolüne giren şehir, 8. Yüzyıl itibariyle popüleritisi yitirmiş ve tamamıyla terk edilmiş.Ve 1881’deki kazı çalışmalarında bulunana dek toprak altında kalmış.

Toprak altında kaldığı süre boyunca oldukça iyi korunmuş bir durumda kalan şehrin  en önemli sembolü  Trajan Kemeri adlı 12 metrelik zafer takı ise 1900’de kısmen restore edilmiş.Şehre ait Roma tanrılarına adanmış bir tapınak,3500 koltuklu bir tiyatro,kütüphane,kilise ve 4 adet şehir hamamı günümüze kadar korunarak gelebilmiş.

Daha Fazla Bilgi Sahibi Olmak İçin Lütfen Bakınız:

http://whc.unesco.org/en/list/194

https://www.youtube.com/watch?v=Ez5e0xaAql4

https://www.youtube.com/watch?v=9ALlZNCcikk

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Avrupa Medeniyetinin Mimarı Hanedanlar

Şehir Meydanları 1: İsfahan Nakş-ı Cihan Meydanı

Çin Medeniyetini Kuranlar